Begrippenlijst

Staal komt tot leven is ons motto. Er zijn veel staalwereld specifieke termen zoals charge, walsing, galvaniseren en bijvoorbeeld warm en koudgewalst staal. Leven sommige termen en begrippen bij u nog niet? Via de begrippenlijst proberen wij u een paar termen en begrippen eigen te maken.


CHARGE EN WALSING

Het begrip charge is hetzelfde als een gieting van ‘vloeibaar staal’ tijdens de productie. Uit deze gieting worden de plakken staal gewalst, dit wordt simpelweg de walsing genoemd. Kijk voor de uitgebreide uitleg van deze begrippen in de FAQ.


EN-NORM IN STAAL

Dit is een algemene Europese kwaliteitsaanduiding, dit vervangt de verschillende nationale kwaliteitsaanduidingen zoals die hieronder zijn beschreven. Voor meer informatie over de EN-normen in het staal kunt u onze FAQ bezoeken.

GEBEITST EN GEOLIED STAAL

Een voorbeeld van een bewerking om het staalproduct zijn uiteindelijke beschermingslaag te geven is beitsen en oliën, door het beitsen wordt alle roest en vervuiling van de walshuid ontdaan en vervolgens kan de beschermende olie erop. Een uitgebreide beschrijving van deze bewerking kunt u vinden in onze FAQ.

GEGALVANISEERD STAAL/ELEKTROLYTISCH VERZINKT STAAL

Ook dit zijn bewerkingen om het staalproduct van haar uiteindelijke beschermingslaag te voorzien. Om het staal te bedekken wordt het product ondergedompeld in een bak met galva en vervolgens elektrolytisch verzinkt. Voor een uitgebreide beschrijving van dit bewerkingsproces verwijs ik u door naar onze FAQ.

STAALKWALITEITEN

Door middel van de staalkwaliteiten weet de producent/handelaar/afnemer precies aan welke normen het product voldoet. Veel voorkomende kwaliteiten zijn S235 en S355. Voor een precieze uitleg van de kwaliteiten en de letters en cijfers die de kwaliteiten bevatten kunt u onze FAQ bezoeken.

STRALEN EN MENIËN

Dit zijn bewerkingen om het materiaal te beschermen tegen roest en weersinvloeden. Het materiaal dat gestraald en gemenied is wordt vaak aangeduid in de volksmond als ‘rood’, simpelweg omdat er na het stralen en meniën een rode kleur achterblijft op het materiaal. Voor uitleg over het proces van stralen en meniën kunt u zoeken in onze FAQ.

THERMISCH VERZINKT STAAL

Deze bewerking is wederom bedoeld om het staal een beschermlaag te geven, alleen wordt er hier bij het aanbrengen van de galva geen gebruik gemaakt van elektriciteit, maar van hitte om de galva te laten binden met het staalproduct. In onze FAQ kunt u de uitleg van dit begrip vinden met een uitgebreide uitleg van het bewerkingsproces.

WARMGEWALST EN KOUDGEWALST STAAL

Koudgewalst staal ontstaat nadat het warmgewalste staal opnieuw wordt gewalst, maar deze keer onder kamertemperatuur. Hierdoor is het koudgewalste staal stijver en sterker. Voor een uitgebreidere uitleg van de begrippen warm- en koudgewalst staal kunt u kijken in onze FAQ.

WILT U IETS WETEN WAT ER NIET BIJ STAAT? STEL UW VRAAG, WIJ BEANTWOORDEN HEM GRAAG